Тренинги по продажам в открытом и корпоративном формате

Способи залучення клієнтів

Щоб отримати відчутний результат у бізнесі, доведеться освоїти ряд способів залучення клієнтів, адже не можете ж Ви працювати самі з собою.

Здавалося б, існує безліч способів залучення клієнтів, але фактично їх можна звести всього до трьох основних:

- активний спосіб продажів;
- пасивний, коли створюються такі умови, що клієнт сам звертається в компанію;
- комбінований, об'єднуючий перші два.

Щоб краще розібратися в цьому, давайте розглянемо їх детальніше.

Активний спосіб залучення клієнтів
Над продажами працює команда продавців або відділ продажів.
Збирається база даних, готуються комерційні пропозиції, які розсилаються по базі клієнтів,
Менеджери телефонують клієнтам і здійснюють продажі по телефону.

Для більшості малих бізнесів цей спосіб є основним, але в той же час він і найскладніший. Складність полягає в тому, що на момент контакту клієнт ще не зацікавлений в покупці, і завдання менеджера зробити так, щоб цей інтерес виник. Тут потрібно досить висока кваліфікація менеджера з продажу, вміння працювати з запереченнями та відмовами потенційних клієнтів.

Пасивний спосіб залучення клієнтів
Назва "пасивні" не говорить про те, що вам нічого не доведеться робити. Певні зусилля докласти необхідно, щоб залучити клієнта в офіс або змусити зателефонувати. Тут задіюються всі способи реклами.

Складність у тому, що звичайну рекламу в наш час вже ніхто не дивиться, а головне, їй просто не довіряють. Тому, незважаючи на те, що на рекламу витрачаються величезні суми, ефект від неї мінімальний.

Сьогодні для залучення клієнтів все частіше задіюють різні інструменти інтернет-маркетингу, які дають більш відчутні результати:

- рекомендації - інформація про вас передається якомога більшому числу людей;
- трафік з пошукових систем - створити популярний ресурс з затребуваним контентом, на який клієнти будуть приходити самі безкоштовно;
- продають візіткі- на зворотному боці візитки розмістити якесь "смачне" пропозиція, наприклад, забрати подарунок;
- співтовариства в соцмережах - розміщувати захоплюючий контент і вміло підтримувати обговорення;
- дзвінки після покупки - не забувайте своїх клієнтів, зателефонуйте і поцікавтеся, чи сподобалося їм якість товару. Тоді вдячні клієнти обов'язково розкажуть про Вас своїм знайомим;
- робота зі старими клієнтами - як то кажуть, один старий клієнт стоїть 10 нових. Їх набагато простіше розкрутити на нову покупку, тому що вони вже знайомі з товаром і оцінили його якість.

Комбінований спосіб залучення клієнтів

Дає максимальний результат, так як припускає використання як команди продавців (відділу продажів), так і маркетингових інструментів.